dimarts, 18 de setembre del 2007

Les normes per participar a '"Històries veïnals"


El veí us vol fer una proposta. Potser és una anada d’olla però fa dies que em vaga pel cap i ara us la plantejo. Si hi ha seguidors, la fem; si no, tan amics com sempre i santespasqües. A una altra cosa, papallona... L’Ònix va idear (va ser ella, oi?) el projecte de Relats conjunts. Les propostes venien del seu blog. Ara la cambra està fosca del tot i no sé si això seguirà endavant. Se n’han fet cinc fins ara, de relats, i la idea era divertida i els resultats, originals. Seria una llàstima deixar-ho córrer, oi?

Per això (segueixi o no aquesta proposta en el seu format original) jo voldria fer una cosa semblant , però diferent. M’explico. La idea és fer “relats conjunts” de debò; això és, escrit a tres, quatre o cinc mans. La idea seria proposar un tema o motiu (ho faria jo, inicialment) i que podria ser un quadre com fins ara, però també podia ser una cançó, un titular de diari, un fet històric, un post d’un blogger,... ja veuríem) i sobre el qual, sense cap directriu prèvia, un grup de bloggers redactessin, encavalcadament, un relat breu; d’una extensió igual per tots.

Què vol dir “encavalcadament”? Doncs de forma encadenada, successiva. Un fa un escrit i li passa, inacabat, al següent, aquest a un tercer i aquest tercer a un quart, que tanca la història i li dona un final. Això sí que seria fer relats “conjunts” de debò. I per no donar-li el mateix títol, m’he empescat el nom d’"Històries veïnals” (digueu-me engreït però ja que jo m’ho empesco, m’ho atorgo).

Mecànica del joc? Aquí ve la complexitat. No gaire, però. Primer, tots els que vulgueu participar m’ho feu saber en un comentari en aquest post o al meu correu electrònic. Dono una data límit (el 30 de setembre, rien ne va plus) i, amb els que us apunteu faré –per sorteig– uns grups de quatre persones (preferentment), o de tres o de cinc, segons el nombre final d’inscrits. Atorgaré un ordre de redacció i cadascú haurà d’escriure un breu text de 15 línies màxim de 70 espais (o el que és el mateix, 1.500 espais, i amb això s’ha de ser molt curós) que ha de passar al següent membre fins a la darrera baula de la cadena. Aquest ha de tancar la història i enviar-me-la per correu electrònic. Jo la penjo a l’apartat “Històries veïnals” del meu blog i... a fer-ne comentaris! Evidentment hi ha un temps limitat per escriure cada relat (un mes). Un cop rebuts els tres, cinc, deu o dos-cents relats que en sutin; es pengen i es comenten. Després, més endavant, canviem de temàtica i de grups. I tornem-hi!

Finalitat? Merament lúdica. Experimental. És una manera també de cohesionar el grup, no? I de fer bullir l’olla. No cal fer pulitzers ni nobels. Senzillament, passar l'estona. Sortiran històries divertides, boges, encantadores, tristes, melangioses i, espero, alguna de guarra!

Els membres poden augmentar o disminuir a voluntat. Potser acabem sortint al llibre “guiness” dels blogs. Qui lo sa!

Durada? La que vulgueu. Fem un primer intent i si té èxit, al cap d’un temps, repetim. Fins cansar-nos. Així uns fem relats amb altres, per sorteig o perquè també ho demaneu exprofesso de fer grupets per afinitats (idiomàtiques, temàtiques, racials o sexuals!).

No queda clar encara? Doncs faré unes breus normes a continuació. Si voleu matisar alguna m’ho feu saber i si és de calaix, ho canviaré. Però em semblem prou clares i evidents. Us agrairé que en feu difusió de les Normes al vostres blogs. Així quant més serem, més riurem. Em sembla que després dels abandonaments (més o menys temporals) de la Candela, l’Ònix, el Pd40, L’Avi,… ens cal un revulsiu. L’Alepsi (una crac on m'emmirallo) ja va fer una cosa semblant amb l’amic invisible el Nadal passat i va ser divertit. Us hi apunteu? _______________________________________________________

NORMES DE PARTICIPACIÓ
EN LES “HISTÒRIES VEÏNALS”
(Relats conjunts, II època)
1. Hi podran participar tots els bloggers que ho desitgin, siguin del replà o no; de la catosfera o no, de blogger, de blocat o del susumcorda.2. L’idioma en que cal fer el relat hauria de ser preferentment el català; però evidentment, no hi ha cap problema en emprar el castellà o altres idiomes (francès, àdhuc). Per tant , poden haver-hi relats monolingües, bilingües, quatrilungües…serà per llengües!


3. Cada participant ha de manifestar per escrit el seu interès en fer-ho, enviant un comentari al blog Malerudeveure’t o un correu a elveidedalt@hotmail.com. Així es confegirà una llista de tots els inscrits que es farà pública i notòria. Sempre es podran afegir nous membres per futurs relats) o donar de baixa quan es vulgui (tranquils, no vendré el llistat a la Telefònica).


4. Per a cada relat proposat es faran grups de quatre bloggers cada un, escollits a l’atzar, a partir del número atorgats pel veí de dalt arran les sol.licituds rebudes (per exemple, l’5, el 3, el 15 i el 7; serien un grup i aquest, a més, l’ordre en què hauran de redactar el relat conjunt.


5. Cada “Història veïnal” durà un títol propi que el singularitzi. Aquest títol el posarà el primer blogger que inici el relat.


6. El primer membre del grup, un cop conegut el tema sobre el qual versarà el relat (que s’exposarà en una data prèviament anunciada al blog Malerudeveure’t) haurà d’escriure un màxim de 15 línies (uns 1.500 caràcters) i passar-lo en un termini màxim d’una setmana al següent membre del grup, sense cap directriu prèvia ni contacte entre els seus membres. Aquest, haurà de continuar la història iniciada amb la mateixa longitud, i passar-li al tercer. I aquest, amb els mateixos criteris,al seu torn, al quart. Només aquest últim sabrà tot el desenllaç del relat. Els relats, doncs, tindran una llargària màxima total d'uns 4.000 caràcters (1 foli i mig aprox.)

7. El primer tema serà exposat el dia 1 d’octubre de 2007 en el blog Malerudeveure’t. Aquell dia es faran també efectius els grups resultants (per sorteig) dels bloggers inscrits i es donarà la data màxima de lliurament dels relats. En aquesta primera “Història veïnal” serà el 31 del mateix mes.

8. Cada blogger tindrà una setmana de temps màxim per lliurar la seva part del relat al següent membre del grup. Es prega la màxim acompliment en aquesta norma.

9. En un mes, doncs, han d’estar finalitzats els diferents relats que, el darrer “relator” haurà d’enviar, per correu electrònic a elveidedalt@hotmail.com. Es donarà un acús de rebut.

10. Un cop rebuts els relats, aquests aniran apareixent en el blog “Histories veïnals” (http://historiesveinals.blogspot.com/) en el mateix ordre que s’hauran lliurat. S’especificarà els autors i/o autores (a no ser que em facin constar el contrari).

11. La temàtica es lliure, així com l’estil, el to, i els recursos literaris a emprar. No caldria ni dir-ho en el nostre veïnat, però es demana evitar expressions de mal gust, proclames racistes o xenòfobes o que incitin a la violència gratuïta (excepte proclames antipeperes i antiopusdeistes).
12. Per cada nou relat que es proposi, els grups es tornaran a formar en base a un nou sorteig (es mantindran els números atorgats inicialment i s’afegiran de nous (si és el cas).

13. Es preveu una tongada de relats per a cada trimestre natural (tardor, hivern, primavera i estiu). Tampoc cal abusar...tots tenim feina.

14. Aquestes bases seran dipositades davant Notari (és el que viu al principal 2a) i només podran variar a criteri personal de el vei de dalt (que resoldrà amb el poc seny que el caracteritza els imprevistos no especificats aquí) o per aclamació general dels participants. Si algú vol formar part d'un comitè de redacció, que deixi nota a la bústia i quant pensa pagar-me.

37 comentaris:

BACCD ha dit...

Apa, ja t'he estrenat els comentaris d'aquest bloc! XD

El proper post que faci serà per difondre les bases.

Salut, Veí!

El veí de dalt ha dit...

Recordaré, pels Annals de la literatura, qui fou la primera...

gatot ha dit...

menu, val.... seré el segon, com sempre... (no em fa rès, eh? m'estalvio feina!!!!)

Jo, la primera andanda promocional te l'he feta al blog de la Cuca al Cau...

home, suposo que una mica més de marro que a relats conjunts hi haurà, no?

apali's (com deia aquell, Q.E.P.D.)

petons i llepades revoltades!!!

El veí de dalt ha dit...

Merci Gatot. Ara vaig a mirar...
Ja en som 26 els "veïns històrics". No vull ni pensar què sortirà si el destí ens uneix en una història... Correran galledes (no dic de què).

Boira ha dit...

Ei! Acabo de veure el bloc! Soc la tercera?? Mmmm medalla de bronce?? O em toca pagar el cafè? Vaig a promocionar el bloc.

Petons

gatot ha dit...

va, més auto-spam.... també he fet link permanent amb foto a ca meua (si home, el gatot-versió íntima- http://gatot84.blogspot.com/)

Ei com que és amb foto... em puc triar el contingut de la galleda?

Per cert... ara que encara no he dinat... això que el destí ens uneix m'ha sonat coma a allò de "una unidad de destino en lo universal"....

mecatxis la memòria històrica....!!!

petons i llepades a galerades!

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Acabo de llegir la proposta dels relats conjunts i m'ha motivat força la idea, així que aquí hi tens un altre voluntari per a aquest inicialment experiment, i (esperem) finalment exitosa idea.
Salutacions!

P.S.: sóc el 4t? pago jo el cafè em temo...

Clint ha dit...

sóc el "cinco" ja saps la rima no?
D'acord, cutre però és divendres...ja faré una mica d'spam gratuït, que no sigui dit...

El veí de dalt ha dit...

Boira,
gràcies per la promoció. Un cafè, dius?, on?

Gatot-Universal,
omple les galledes d'aigua, millor, per apagar els fogots que provocarem arreu.

Far,
Benvingut. No, pagues les postres.

Clint,
era allò de "por el c... te la hinco", oi? Doncs apa, posa-t'hi bé.

Unknown ha dit...

Jo també vull!! Aixi que em presento voluntària.
Petons!!

euria ha dit...

veí....q ho he estat meditant i pots comptar que intentaré fer algo, el resultat ja no el puc garantir...apa, una més!

Joana ha dit...

I jo tinc algun premi??? L'accèssit?
Ja sé que sempre arribo quan puc! ;)

Montse ha dit...

ep, psssssssst, que m'hi voleu?

Metamorfosi ha dit...

Així que aquest és el bloc, el nou piset...!

No sé quin número em toca, però quan més serem més riurem!

Un brindis per la iniciativa del Veí!... txin-txin!

raquel ha dit...

Ei, trobo que és una idea BONÍSSIMA la de fer relats conjunts que es publiquin en un bloc! M'hi apunto o què? Va, sí...ui ui ui
A, no trobeu que també estaria bé posar-hi enllaços a les paraules clau? això encara els faria més interactius, no sé si m'explico!

El veí de dalt ha dit...

Palito,
apuntada estàs!

Euria,
que sí dona, que sí! Que ho faràs bé! Apuntada!

Joana,
no podies faltar! Tens accèssit segur: si duus pastissos...

Arare,
arribes just a temps de la travessia!

Meta
apuntada, veïna!

Raquel,
benvinguda! Ja anirem fent enllaços i claus...;-)

raquel ha dit...

d'acord, el que calgui si és just i necessari :D

Però jo no ho deia de broma, eh!

Jesús M. Tibau ha dit...

Molt bé. Jo també et posaré un post al meu bloc. Apunta'm per a participar quan sigui possible.

El veí de dalt ha dit...

Raquel,
dona, ja ho sé!

Josep M,
Apuntat estàs!

Uribetty ha dit...

Doncs si encara hi ha temps...m'hi apunto...noi...fins avui no he tingut suficient temps...
Salut!

Barbollaire ha dit...

em deixareu intentar-ho?
;¬)

Jordi Gonzalez ha dit...

Quin poti poti més original.
Stand by me!

Carme Fortià ha dit...

La trobo una proposta genial! Si hi puc participar intentaré fer-ho el millor possible!

Carme Rosanas ha dit...

Em sembla fantàstic! també posaré un post al meu blog amb les normes per a fer-ho conèixer i si encara us hi cap més gent, jo m'hi apunto.
Ja veurem què sortirà però em sembla divertit.

Carme Rosanas (l'altra Carme)

El veí de dalt ha dit...

Uribetty,
Apuntat!

Barbollaire,
ja tardaves!

Jordi,
stanb by you!

Carme one,
apuntada i benvinguda!

Carme two
ïdem de ídem!

Tals ha dit...

Jo també vull! apunteum'hi que hi participo jeje
a veure com va l'experiència, segur que és interessant!
Un petó!!!

Joan de Peiroton ha dit...

Que soi deu Susumcorda Baish, jo! E pòt anar o non ?

Dilhèu m'i calerà hicar ua version bilingüe...francés-baish-susumcordés? E vosautes que'vs poderatz encargar de la virada...
Bon, non sèi pas, que m'i cau pensar...
_________________________________
Sóc del Baix Susumcorda, jo! Va bé o no?

Potser m'hi caldrà posar una versió bilingüe...francès, baix-susumcordès???? E vosaltres podreu encarregar-vos de la traducció...Bé, no sé, m'hi cal pensar...

zel ha dit...

Escolteu, és possible que m'hagi apuntat en algun altre lloc a aquesta sensacional pensada' Si us plau, treieu-me l'angoixa...argggg

zel ha dit...

No me n'he desdit, no no no, aquest espai és el que em fa sentir-me bé ara mateix, ostres, sou la meva colxa, el meu coixí, el meu babymocosete.... Fins ara, salut.

Sol solet ha dit...

Em sembla una bona idea i jo també m'hi vull apuntar

El veí de dalt ha dit...

Tals,
apuntat!

Joan,
einh?

Zel,
no serà per tant!

Sol solet,
apuntada! Però ...quin és el teu blog?

Sol solet ha dit...

L'adreça del meu bloc és:
http://cat.bloctum.com/solsolet

rosa ha dit...

sóc la rosa la teva veïna del pis de sota, t'he envia't un correu, perque vull participar.
però sense haver e fer un casting eh?????????????????

rosa ha dit...

l'adreça de meu blog és, malgat haver-te-la enviat. http://rosaviolant.blogspot.com/
sóc la rosa.jajaja

El veí de dalt ha dit...

Sol Solet i Rosa,

ESMENAT!

Mortadel.la ha dit...

Aiiostres! S'ha de fer cada mes per força i si no puc?
Ara veig que no puc apuntar-m'hiiiiiiiiii! Oi? :(